Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
( Po-Štv 9-17, Pia 9 -12)
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
31.03.2021
Korenie života

Rozmarín



Prečo používať rozmarín?
Pretože má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie:

1.: Prekrvuje organizmus
2.: Na studené ruky a nohy
3.: Proti bolestiam hlavy
4.: Budete sa lepšie sústrediť
5.: Posilňuje nervy
6.: Pomôže pri trávení
7.: Špeciálne pre ženy
8.: Pri reumatických ťažkostiach
9.: Zabíja choroboplodné zárodky
10.: Proti padaniu vlasov


Rozmarín je prastará, legendami opradená voňačka, ktorá oddávna mala veľký význam v ľudovom liečiteľstve aj v ľudových zvykoch. Latinský názov rozmarín má pôvod v latinských slovách rosa marinus, čo v preklade znamená morská rosa.
Dnes sa používa pri tráviacich poruchách, do prekrvujúcich mastí alebo v domácnostiach ako prírodný repelent proti komárom pretože im nechutia tuhé lístky plné éterických olejov.  
Rozmarín v minulosti často zdobil dedinské záhradky. Dnes sa objavuje aj v oknách našich bytov, pretože jeho pekný vzhľad a príjemná vôňa je medzi ľuďmi veľmi obľúbená. Táto rastlina právom patrí medzi významné liečivé bylinky.

AKO VYZERÁ? DO AKÝCH JEDÁL SA HODÍ?
Táto bylinka je trvalka, ktorej domovom sú hlavne oblasti okolo Stredozemného mora, kde rastie voľne v prírode.  Pestovanie rozmarínu je veľmi ľahké, stačí iba odrezať výhonok, nechať ho zopár dní v pohári s vodou aby pustil korienky a potom zasadiť do kvetináča.
Pestovať rozmarín môžete na záhrade, ale pokojne aj doma v obývačke. Jediným rizikom pri pestovaní rozmarínu je náchylnosť na vymrznutie, neznáša zamokrenú pôdu a má veľkú tendenciu pri častom a nadmernom polievaní zhniť.
Obľubuje slnečné lúče, kvitne od júna do augusta.  Zvyčajne dorastá do výšky 75 – 150 cm. Má malé ružové, modrofialové kvietky. Jeho krátke zelené listy sa podobajú ihličiu, ktoré pri rozdrvení prstami intenzívne voňajú.

VYUŽITIE ROZMARÍNU V KUCHYNI
Rozmarín lekársky je chutné korenie, ktorým môžete osviežiť ľubovoľné jedlo, preto ho majte pre istotu vždy doma.
Je obľúbený najmä v talianskej a francúzskej kuchyni, známy ako súčasť provensálskeho korenia.
V kuchyni je rozmarín veľmi mnohostranný, pretože napriek vareniu pri vysokých teplotách nestráca vôňu a chuť. Môžete ho používať na dochutenie akéhokoľvek jedla či prílohy, dôležité je ale používať ho s rozvahou. Ak to s dávkovaním preženiete, namiesto príjemne korenistej chute prerazí horká pachuť.
Ak chcete grilovať, môžete lístky položiť priamo na uhlie. Rozšíria po okolí aj do grilovaného mäsa príjemnú jemnú vôňu.
Použiť rozmarín ale môžete samozrejme aj do omáčok alebo priamo na mäso.
Rozmarín dodáva jedlu korenistú, gáfrovú príchuť.
Je tiež súčasťou mnohých bylinných likérov. Na juhu Európy je veľmi obľúbené rozmarínové víno, ktoré má vzpružujúce a močopudné účinky.

Ďalej sa dajú pripraviť z rozmarínu nasledovné veci:
1.: Rozmarínový olej
Nahrejte ho a použite na masáž boľavých kĺbov. Prináša úľavu pri chronických zápalových ochoreniach kĺbov.

2.: Kúpeľ
Pomôže vám, ak máte stuhnuté svaly a súčasne naštartuje váš krvný obeh. Pripravíte si ho tak, že do teplej vody pridáte sušený rozmarín alebo nakvapkáte olej. Vôňa v kúpeli môže povzbudiť aj apetít u ľudí, ktorí trpia nechutenstvom.

3.: Nápoj proti chrípke
Do šálky horúcej vody pridajte čajovú lyžičku sušeného rozmarínu. Dobre premiešajte a vypite jedenkrát denne. Nápoj vám pomôže pri vykašliavaní hlienov, astme či zažívacích problémoch.

Recepty s rozmarínom:

Grilovaný losos s rozmarínom

Ingrediencie:
4 filety z lososa
8 PL sójovej omáčky
5 PL slnečnicového oleja
5 PL hnedého cukru
2 ks citrónu
1 stonka rozmarínu
soľ a mleté čierne korenie

PRÍPRAVA:
Do misky nalejeme sójovú omáčku, slnečnicový olej, hnedý cukor, citrónovú šťavu, rozmarín, soľ, mleté čierne korenie a všetko spolu premiešame.
Lososa je najlepšie si pripraviť deň vopred. Na plech na pečenie položíme filety z lososa, vtrieme do nich pripravenú marinádu a potom plech zabalíme do alobalu. Necháme marinovať v chlade najlepšie 24 hodín.
Rozohrejeme si gril, vložíme naň filety z lososa a grilujeme približne 10 minút z každej strany. Ako prílohu podávame pečené zemiaky alebo zeleninový šalát.
Dobrú chuť!

 

 

Parmezánové krekry s rozmarínom

INGREDIENCIE:
275 g hladkej múky
2 ČL prášok do pečiva
1/2 ČL sóda bikarbóna
3/4 ČL soľ
60 g masla
165 g strúhaného parmezánu
1 ČL nasekaného rozmarínu
180 ml cmáru

PRÍPRAVA:
Zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a vypracujeme mrveničku. Zapracujeme parmezán, rozmarín a cmar. Vypracujeme pomocou vidličky hrubé cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležaž 30 minút v chladničke.
Rúru predhrejeme na 190 °C. Plechy vystelieme papierom na pečenie.
Cesto vyvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na hrúbku 0,75 cm. Z cesta vykrojíme malé kolieska a poukladáme ich na pripravené plechy. Pečieme 15 až 18 minút dozlatista.
Vyberieme, 10 až 15 minút necháme chladnúť na plechu, potom premiestnime na kuchynskú mriežku. Podávame posypané rozmarínom.
Dobrú chuť!

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!
Kde nás nájdete

Janka Kráľa 43/6

936 01 Šahy

prev.doba: PO-ŠTV od 9:00 -17:00, PIA 9:00 - 12:00

telefón: 0915 394 861

e-mail: info@egoline.sk

 

HĽADAJTE NÁS AJ NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH
Logo
2021 © Egoline Všetky práva vyhradené
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk