- Štítky blogu
- #vegetarianskerecepty
- #bezlepkove
- múčniky
- #veganskerecepty
- mäsité
- prílohy
- #bezrury
- #peceniebezrury
- bezlepkove
- #bezlepkoverecepty
- #cerstvestavy
- veganskerecepty
- #bezlaktozove
- #domace
- #bezpecenia
- bezlaktózová
- #mletiemasa
- #domacichlieb
- z čerstvého pečiva
- bez tuku
- jedlá vo woku
- mandľové mlieko
- domáce
- bezlaktózy
- bezcukru
- #rizoto
- #bezlepkové
- #spenatoverizoto
- zmrzlina
- #ovocnedobroty
- #peceny salat
- #domacamajonezabezvajicka
- #zdravamajoneza
- #domacihamburger
- #bezmukyacukru
- cestoviny
Môžeme Vám pomôcť?
Štedrovečerný šalát a la Daniela
Suroviny: 4 porcie
- 4 ks zemiaky sparené na pare
- 1 šálka nasekanej sparenej mrkvy, hrášku
- 4 vajcia uvarené na tvrdo
- ½ šálky koreňový zeler - nasekaný najemno
- 1 červená cibuľa
- 1 jablko – nasekané najemno
- ½ šálky sparená cvikla – môže nemusí byť
- domáca bezvaječná majonéza
- biely smotanový jogurt
- Soľ, mleté čerstvé korenie
Domáca bezvaječná majonéza:
1 diel mlieka, 2 diely slnečnicového oleja, 1 KL horčice, ½ citróna, soľ, korenie podľa chuti.
Všetko spolu vymixujete ponorným mixérom do hustej hmoty.
Postup:
Zemiaky v šupke, mrkvu a cviklu pripravíme v parnom systéme po vychladnutí nakrájame na kocky do misky, pridáme nasekané jablko, zeler, hrášok, vajcia, cibuľu, (cibuľu a zeler speníme horúcou prevarenou vodou, následne opláchneme studenou vodou a scedíme). Pridáme majonézu, jogurt dochutíme soľou, korením a všetko spolu dobre premiešame. Takto pripravený šalát bude oveľa chutnejší a zdravší.
Šalát si rozdelíme a do jednej ½ dáme nasekanú cviklu. A hneď máme dva chutné šaláty. Dobrú chuť!!!
Dobré rady od šéfkuchárky Daniely:
Základom dobrého zem.šalátu sú kvalitné zemiaky a ich nemenej dôležitá príprava. A preto ja nikdy zemiaky nevarím vo vode, ale parím na pare. Klasické zemiaky môžete zameniť za koreňový zeler, cukinu, batáty, obsahujú veľa karotenoidov, vlákniny a majú vyšší obsah polysacharidov, vďaka ktorým sa z nich hladina cukru v krvi zvyšuje pomalšie. Keďže sú sladšie, do šalátu už nemusíte pridávať mrkvu. Platí pravidlo, že všetky suroviny, ktoré potrebujeme tepelne upravovať nevaríme, ale paríme na pare. Taktiež môžete pridať aj tuniaka, kukuricu alebo nasekané vlašské orechy. Fantázii a kombináciam so surovinami sa medze nekladú. Záleží len a len na vašej chuti.