Prečo používať koriander?


Pretože má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie:
1.: Koriander má blahodárne účinky na trávenie a pri rôznych žalúdočných problémoch.
2.: Pomôže odstrániť z tela ťažké kovy.
3.: Znižuje hladinu cukru v krvi.
4.: Chráni organizmus proti oxidatívnemu stresu.
5.: Znižuje vnútorné napätie a uľahčí zaspávanie.



Nezvyčajný koriander

Málo alebo možno ani jedno korenie nevyvolá toľko silných reakcií ako koriander. Sú ľudia, ktorí za hrsť hádžu do jedál a sú tí, ktorí sa sťažujú na korianderovu chuť, ktorá im pripomína vôňu mydla.
                Legendárna šefkuchárka Julia Childová bola tiež známa korianderfób, viackrát spomenula svoju nenávisť voči tejto rastline v rôznych televíznych šou. 
Tí, ktorí koriander zbožňujú pre jeho sviežu citrusovú chuť, častokrát nechápali, prečo dostáva táto rastlina toľko odporu. Našťastie niekoľko rokov poznáme odpoveď.
                Vedci zistili, že odpoveď je skrytá v génoch.
Jedna štúdia ukázala podobnosti v skupine génov ľudí, ktorí odpovedali, že im koriander nechutí. Zjednodušene povedané, kým gény ľudí, ktorým koriander chutí boli veľmi odlišné, naopak ľudia, ktorým koriander nechutil, si boli v niečom veľmi podobní. Väčšina z nich totiž zhodne odpovedala, že im koriander pripomína chuť mydla. Presne títo ľudia zdieľali jeden konkrétny gén OR6A2, ktorý je zodpovedný za to, že jeho nositelia sú citlivejší na vôňu aldehydových chemikálií a presne tie isté aldehydy sú vedľajším produktom pri výrobe mydla.
Takže ak niekto nabudúce vám povie, že nemá rád chuť korianderu, vedzte, že za to môžu jeho gény.

Ako vyzerá, do akých jedál sa hodí?

Rastlinka korianderu je 50 cm vysoká, listami sa podobá petržlenu. Používa sa čerstvá vňať i suché semená, mleté či celé.  Koriander pochádza pravdepodobne z východného Stredomoria, dnes sa však pestuje po celom svete, taktiež aj na Slovensku.
Niektorým ľuďom pripadá chuť listov korianderu ako mierne mydlová. Aj napriek tomu má čerstvá vňať korianderu široké využitie v kuchyni.
Mydlovej chute sa zbavíme, keď ho pridáme do veľmi štipľavých jedál, ochutených výrazne štipľavými čili papričkami. Výborne dochutí aj thajské a iné juhoázijské jedlá a vynikajúco dopĺňa rybaciu omáčku, citrónovú trávu a list limetky. Do každého jedla, ku ktorému sa hodí karí korenie, pridáme na záver aj trochu posekaného korianderu a chuť korenia výrazne vynikne. Je tiež neoddeliteľnou súčasťou guacamole nátierky.



Ako použiť semienka?


Opražené alebo mleté korianderové semienka tvoria základ mnohých indických zmesí karí korenia. Korianderové semienka sú chutné s feniklom a mrkvou, ku ktorým sa pridávajú rozomleté. Pridáva sa taktiež pri dochutení polievok, šalátov a bielkovinových jedál. Ďalej pri nakladaní húb, červenej repy, kapusty, do omáčok a likérov. Mletý koriander sa používa i pri výrobe cukroviniek a je súčasťou perníkového korenia.

Najlepšie je zakúpiť si celý koriander, nie mletý, aby sa zachoval éterický olej, a podľa použitia ho aktuálne rozdrviť v mažiari.

Recenzie