Prečo používať levanduľu?

Pretože má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie:
1.: Levanduľa tíši migrénu a zbavuje nás bolesti hlavy.
2.: Znižuje pocit nervozity, úzkosti a napätia.
3.: Vhodná aj pre epileptikov.
4.: Jej sila sa využíva aj pri liečbe dýchacích problémov, pri chrípke a angíne.
5.: Má silné protizápalové účinky.
6.: Skvele pôsobí pri plynatosti a zápche.


MNOHOSTRANNÁ LEVANDUĽA



O levanduli sa hovorí, že dokáže pohladiť nepokojnú dušu.
Levanduľa je aromatická a liečivá rastlina známa pre svoju nezameniteľnú sviežu a sladkastú vôňu.
Názov levanduľa pochádza z latinského slova „lavare“, čo znamená umývať sa. Ľudia tejto rastline postupne pripísali aj rôzne ľudové pomenovania ako: lavandula, devanduľa, dulenka, vandelička.
Už starí Gréci poznali blahodarné účinky tejto rastliny a s obľubou ju pridávali do kúpeľa. Od nepamäti patrila levanduľa k najobľúbenejším aromatickým rastlinám.
Často sa využívala na kozmetické a lekárske účely. Vyrábali sa z nej parfumy, mydlá, dezodoračné spreje, pleťové vody a iné. Používala sa aj ako prísada do rôznych pokrmov.
Gréci často predpisovali levanduľu ako osvedčený prostriedok proti kašľu a s obľubou ju pridávali do kúpeľa. Blahodarné a preukázateľné účinky levandule ich však čoraz viac prekvapovali, a tak sa jej použitie rozšírilo z kúpeľní do celej domácnosti, medicíny aj kozmetiky. Má naozaj mnohoraké využitie a prináša očakávaný efekt.


AKO VYZERÁ? DO AKÝCH JEDÁL SA HODÍ?

Je rastlina s intenzívnou vôňou rastúca do výšky jedného metra s úzkymi listami a fialovo – modrými kvetmi na štíhlych stonkách.
Levanduľa je bylina pochádzajúca zo Stredozemia, darí sa jej na teplých a slnečných miestach. Vyberte miesto vo vašej záhrade, na ktoré dopadajú slnečné lúče aspoň 8 hodín denne. Miesto by
tiež malo byť chránené pred vetrom. Najideálnejšie je južné miesto v záhrade, ktoré by však počas najhorúcejších dní malo byť chránené tieňom. Dobrou voľbou je vysadiť levanduľu vedľa väčšieho kameňa alebo steny domu.

VYUŽITIE LEVANDULE V KUCHYNI

         Jedlé sú iba kvety a listy levandule úzkolistej (Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis, anglická).
Pozor! Varianta Lavandula stoechas (motýliková, francúzska), dentata alebo viridis sa na varenie nepoužíva.          
              Ako korenie:  Domovom levandule je Provensálsko a je teda pochopiteľne súčasťou provensálskeho korenia (je vyrobené zmiešaním sušených levanduľových listov  s rozmarínom, oreganom, tymianom a bazalkou). Pridáva sa k pečenému mäsu, rybám, do hubových omáčok. Korenie vášmu jedlu nielen dodá chuť, ale levanduľa tiež prispeje k vašej zdravej výžive cennými fytonutrientmi.
             -Sušené kvety levandule môžete  pridať do dózy s  trstinovým cukrom a takýto cukor potom používať do koláčov. Budete milo prekvapený, ako to ozvláštni obyčajný koláč.
              -Sušenú levanduľu môžete použiť aj do jogurtu s ovocím či do drinkov. Nakoľko má levanduľa svojskú prenikavú vôňu a jemne horkú chuť, treba ju pridávať do pokrmov opatrne.

RECEPTY S LEVANDUĽOU:


Čerstvý čerešňovo levanduľový sorbet

Ingrediencie:
1 kg čerešní
šťava z citrónov/limetiek
2 hr kryštálového cukru
1 hr vody
1 PL sušenej levandule

Príprava:
Levanduľový sirup
Do malého hrnca dáme vodu, cukor, levanduľu a privedieme k varu a chvíľu povaríme.
Vypneme plameň a necháme vychladnúť a scedíme.

Sorbet
Vykôstkujeme čerešne a nahrubo ich rozmixujeme. Prilejeme šťavu z citrónov alebo limetiek podľa chuti a prilievame sirup (tiež podľa chuti). Nalejeme do mrazuvzdornej nádoby (napr. zo zmrzliny) a dáme do mrazničky.

Dobrú chuť.





Citrónový koláč s levanduľou


Ingrediencie:

Na cesto:
2 hr hladkej múky
10 PL masla
1/3 hr práškového cukru
2 PL sušenej levandule
štipka soli

Do plnky:
4 vajíčka
3/4 hr citrónovej šťavy
2 čl. citrónovej kôry (z bio citrónov)
1 1/2 hr krupicového cukru
1 PL škrobu (voliteľné)
práškový cukor na posyp

Príprava:

Predhrejeme rúru na 180 °C. Stačí po vybratí cesta z chladničky.
Zmiešame všetky ingrediencie potrebné na cesto.
Cesto poriadne vypracujeme, zabalíme do fólie a dáme na  hodinu do chladničky. Vyvaľkáme a dáme
do formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie (miesto papiera stačí vytrieť formu maslom a posypať múkou).
Poprepichujeme vidličkou a zaťažené dáme predpiecť na cca 10-15 minút.

Plnka
Vymiešame cukor s vajíčkami. Keď máme predpečené cesto pridáme citrónovú šťavu, kôru a zahustíme škrobom.
Na cesto nalejeme plnku a dáme piecť na 15-17 minút.
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť

Recenzie