PREČO POUŽÍVAŤ ESTRAGÓN?
PRETOŽE MÁ MNOHO POZITÍVNYCH ÚČINKOV NA ZDRAVIE:
1.: Zvyšuje chuť do jedla
2.: Má silné antiseptické účinky
3.: Odstraňuje bolesti (brucha, zubov, hlavy)
4.: Upokojuje nervový systém
5.: Odstraňuje plynatosť

ESTRAGÓN – HVIEZDA FRANCÚZSKEJ KUCHYNE
V stredoveku bol údajne estragón alebo nazývaný aj ako Palina dračia, prostriedkom na vyháňanie drakov a hadov – odtiaľ pochádza jej názov. Do našich končín sa dostal až v 13. storočí. Jeho domovom je najmä Turecko a Arménsko. Okrem týchto oblastí, kde sa používa takmer do každého jedla, sa teší nesmiernej obľube hlavne vo Francúzskej kuchyni, kde je pomerne dominantnou koreninou, ale tiež v stredomorskej kuchyni.
Estragón je bylinka, ktorá je u nás stále málo používaná aj napriek všestrannej použiteľnosti. 
Táto bylinka má okrem iného aj pozoruhodné liečivé účinky a je zdrojom mnohých cenných živín, je veľmi nápomocná aj ako korenina.
Jej obsah účinných látok je skutočne chvályhodný. Estragón môžete použiť napríklad na odstránenie bolestí, zlepšenie svojho trávenia, pri problémoch so zaspávaním.

AKO VYZERÁ?
Je to trvácna, aromatická bylina vysoká okolo jedného metra, vyžadujúca dostatok slnka a chránené miesto pred vetrom. Má biely kvet, ktorý kvitne od leta do konca septembra. Listy na usušenie je potrebné zbierať ešte pred kvitnutím a aj po usušení by si mali zachovať zelenú farbu.

ČO OBSAHUJE ESTRAGÓN?
Vápnik, železo, horčík, fosfor, zinok, kyselinu listovú, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Zoznam účinných látok je naozaj dlhý.

DO AKÝCH JEDÁL SA HODÍ?
Vedeli by ste vymenovať aspoň 3 druhy jedál, ku ktorým sa hodí estragón bez toho, aby bola medzi nimi ragú polievka? Ak nie, tak vás čaká veľa spoločných dobrodružstiev s najpopulárnejšou koreninou Francúzska.
Čerstvý estragón dodá polievkam skvelú arómu a keďže má priaznivý vplyv na trávenie, často je súčasťou mastných jedál. Samozrejme netvrdíme, že hydinová polievka s estragónom nie je zaslúžene populárna, ale oplatí sa vedieť, že táto svetoznáma korenina veľmi dobre funguje v mnohých jedlách. Ako korenie sa používajú buď čerstvé alebo sušené listy. Ak by ste s ňou chceli okoreniť mäsá, len smelo! Hodí sa k divému mäsu, baranine ale rovnako dobre aj k strukovinám, zemiakom, hrášku. So zemiakovým prívarkom je priam fenomenálna! Považujú ju za základnú koreninu francúzskej kuchyne, a tak nemôže chýbať z provensálskych koreninových zmesí. Dá sa primiešať taktiež k horčici a octovým kyslým prílohám.
Má viac liečivých účinkov. Je vhodná pre diabetikov a už v minulosti ju ľudia využívali ako prírodný čistič krvi a na liečbu bolestí hlavy a proti závratom. Esenciálny olej má účinok mierneho sedatíva. Na dochucovanie jedál slúži predovšetkým francúzska odroda, ktorej sa darí prakticky v celom Stredomorí. V slovenských podmienkach je však vhodnejšie pestovať tú ruskú, ktorá nie je taká citlivá na chlad.
Z estragónu si môžete pripraviť aj estragónový čaj, ktorý upokojuje nervy, zlepšuje spánok, prečisťuje obličky a močové cesty, zvyšuje chuť do jedla a podporuje imunitný systém.

Recepty:
TAGLIATELLE S HUBAMI, VERMUTOM A ESTRAGÓNOM

Ingrediencie:
1 PL olivový olej
400g nakrájané šampióny
2 strúčiky cesnak
2 PL suchý vermut
4 ČL posekaný estragón
375g cestoviny tagliatelle
1 ČL citrónová šťava
soľ a čierne korenie

Príprava:
Na panvici rozpálime olej a 5 minút pražíme šampiňóny a cesnak, kým sa uvoľní šťava. Pridáme vermút a posekaný estragón. Panvicu prikryjeme a 10 minút povaríme.
Medzi časom uvaríme cestoviny. Do vriacej vody nalejeme citrónovú šťavu a varíme 8 minút. Scedíme, zmiešame s omáčkou, podľa chuti okoreníme a ihneď podávame.
Dobrú chuť!



KURACIA RAGÚ POLIEVKA S ESTRAGÓNOM

Ingrediencie:
40 dkg kuracie prsia
1 ks cibuľa
5 dkg šampiňóny
5 dkg hrach
5 dkg mrkva
5 dkg zeler
2 PL olivový olej
2 dl smotana na šľahanie
1-2 ČL sušený estragón
soľ a mleté čierne korenie
1 liter vody
2 strúčiky cesnaku

Príprava: 
Kuracie prsia umyjeme a pokrájame na malé kúsky. Cibuľu pokrájame a opražíme na olivovom oleji, pridáme kuracie mäso, soľ, koreniny a potlačený cesnak, trošku opražíme, potom pridáme vodu a dusíme pod pokrievkou.
Pridáme na kocky pokrájanú zeleninu, ochutíme estragónom (tak primerane – 1-2 kávovej lyžičky), a ďalej varíme. Ak sú suroviny mäkké, pridáme hríby a hrášok, smotanu, po 1-2 min odstavíme z ohňa.
Dobrú chuť!

Recenzie