Prečo používať šalviu?
Pretože má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie:
1.: odstraňuje nadúvanie
2.: jej antibiotické účinky majú dobrý vplyv na liečenie zápalov v tele, zápaloch krku
3.: pomáha proti nočnému poteniu
4.: prečisťuje krv
5.: pomáha zbaviť sa hlienu
6.: zlepšuje krátkodobú pamäť

Liečivá šalvia
Ľudové príslovie hovorí: „Poslaním šalvie je urobiť človeka nesmrteľným“.
Už starovekí šamani pomocou šalvie vyvolávali duchov svojich predkov a pridávali ju do svojich tajomných elixírov pri rituáloch. Rimania ju považovali za posvätnú a obradnú rastlinu. Pre svoje vynikajúce liečivé účinky sa pestovala aj v Perzii a Číne. V stredoveku sa šalviou lekárskou liečili rôzne ochorenia, preto ju nazývali Salvatrix čiže spása. V 9. storočí sa o jej rozšírenie zaslúžil Karol Veľký, ktorý dokonca vydal nariadenie pestovať liečivé byliny v kráľovských a šľachtických záhradách. Časom sa šalvia rozšírila aj do meštianskych a vidieckych záhrad a postupne sa stala kultúrnou rastlinou.
Momentálne na svete rastie až neuveriteľných 900 druhov tejto rastliny.

Ako vyzerá?
Šalvia lekárska je známa aj ako „babské ucho“.
Môže dorásť až do výšky 0.5 metra, niekedy aj viac, a to hlavne v Stredomorí. Kvety môžu byť fialové, ružové alebo biele. Kvitne v júni a v júli. Celá rastlina príjemne vonia.
V prírode rastie na suchších stráňach a skalách. Voľne sa vyskytuje hlavne šalvia lúčna alebo lekárska. Najznámejší druh, šalvia divotvorná, je u nás pre svoje psychotropné účinky označovaná ako droga, ale nie je zakázaná.
Liečivé účinky:
Šalvia je najsilnejšia známa antiperspiračná rastlina - znižuje nadmerné potenie, najmä v noci. Pôsobí protizápalovo, antibakteriálne a pomáha znižovať horúčku. Úspešne sa používa pri zápale ďasien, oparoch, drobných ranách, zápale hrdla. Posilňuje nervový systém, blahodárne pôsobí na oči a povzbudzuje nadobličkové žľazy. Priaznivo podporuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu a plynatosti, podporuje správnu činnosť čriev, pečene a žlčníka. Stimuluje a zároveň upravuje menštruáciu a zmierňuje menštruačné bolesti.
Znižuje zápal a hojí drobné kožné poškodenia. Je vhodná na rany, vredy a je účinná po poštípaní hmyzom. Ostrí zmysle a pamäť, tlmí starecký tras. Pôsobí na kôru veľkého mozgu, čo je vynikajúce pri duševnej vyčerpanosti. Zlepšuje schopnosť koncentrácie a dokáže uvoľniť aj psychický tlak.

Využitie šalvie v kuchyni:
Vďaka jedinečnej chuti a aróme je šalvia obľúbenou koreninou. Má ostrú, korenistú až štipľavú vôňu a chuť. Je veľmi aromatická, tak s ňou buďte opatrní. Používajú sa hlavne mladé koncové výhonky rastlín. Čerstvými, ale aj sušenými lístkami sa korení baranina, teľacina a hydina. Skvele sa hodí napríklad do marinád, k spomenutým mäsám, a všetkým tučným mäsám, totiž pomôže s trávením. V zmesi s ďalším korením sa používa aj na dochutenie rýb. V kuchyni južnej Európy je šalvia najpoužívanejšou koreninou a zložkou väčšiny koreninových zmesí.
Naše babičky ju využívali napríklad namiesto petržlenu.

Šalviový čaj
Na prípravu jednej šálky čaju je potrebná čajová lyžička šalvie, ktorá sa zaleje štvrť litrom vriacej vody. Nechá sa chvíľu lúhovať a pije sa po dúškoch dvakrát denne.


Recepty so šalviou:

Tagliatelle so šalviou a paradajkami



Ingrediencie:
1 kg čerstvých paradajok
20 lístkov šalvie
3 ks šalotiek
6 strúčikov cesnaku
2 PL olivového oleja
500g tagliatelle
1 stonka rozmarínu
100g masla
100g parmezánu
soľ a mleté čierne korenie

Príprava:
Paradajky umyjeme, nakrojíme na nich krížik, sparíme horúcou vodou, odstránime okolie stopky, zbavíme jadier a ošúpeme. Dužinu nakrájame na väčšie kúsky. Šalviu opláchneme, osušíme a nasekáme najemno.
Šalotku ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme, 2 strúčiky nakrájame na tenké plátky a spolu so šalotkou ich opražíme na rozpálenom olivovom oleji. Pridáme paradajky a všetko na miernom ohni 30 minút povaríme. Osolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj šampiňóny podľa chuti.
Tagliatelle uvaríme al dente podľa návodu na obale. Scedíme a necháme odkvapkať. Zvyšok cesnaku nakrájame na plátky. Rozmarín opláchneme, osušíme, ihličky otrháme a nasekáme nahrubo. Na panvici rozohrejeme maslo a plátky cesnaku, rozmarín a šalviu na ňom krátko speníme.
Tagliatelle upravíme spolu s omáčkou na zohriaté taniere, posypeme nastrúhaným parmezánom, nakoniec pokvapkáme šalviovým maslom a podávame.

Dobrú chuť! :)

Recenzie