Prečo používať bazalku?
Pretože má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie:
1.: Je účinná pri liečbe artritídy a zápalových ochoreniach čriev
2.: Pomáha znižovať zápaly a opuchy
3.: Známa je aj účinkami v spomaľovaní starnutia
4.: Bazalka sa dokáže v tele zbaviť škodlivín a tiež voľných radikálov v pečeni a srdci
5.: Podporuje trávenie, pôsobí proti nafukovaniu
6.: Stimuluje odbúravanie tukových buniek
7.: Bazalka sa používa aj pri liečbe bolestivých aft, pri zápaloch ďasien, ústnej dutiny a hrdla
8.: Je silné antidepresívum

Za kolísku bazalky je považovaná India a Egypt, ale už v stredoveku bola táto rastlina rozšírená v Európe. U mnohých národov bola bazalka posvätnou bylinkou, ďalej tiež symbolom lásky, ochrany a sprievodcom duše zosnulého do raja.
Jej meno je gréckeho pôvodu. Basileus znamená "kráľ". Vraj ju tak nazvala jedna byzantská kňažná, ktorá tak skladala hlboký obdiv jej liečivým účinkom.

Obvykle býva pestovaná ako korenie, ale jej liečebné účinky by nemali zostať bez povšimnutia.
Bazalku podávame pri dýchacích ťažkostiach a prechladnutí. Ďalej podporuje zažívanie, totiž zvyšuje produkciu tráviacich štiav a tým zaháňa nechutenstvo. Znižuje napätie a koriguje tak aj črevné ťažkosti.
Listy bazalky obsahujú silice, ktoré pomáhajú znížiť svrbenie pri bodnutí hmyzom – najefektívnejšie sú listy ešte nekvitnúcej rastliny. Ak vás poštípe hmyz, potierajte čerstvými listami bazalky poštípané miesto, čo vo veľkej miere zmierňuje svrbenie a sčervenanie.
Éterické oleje s výťažkom bazalky sú veľmi účinnou pomocou pri strese, únave, vyčerpanosti a nervozite. Bazalka je jeden z najsilnejších prírodných antidepresív.


AKO VYZERÁ?
Je to bylina, ktorá dorastá do výšky 30-50 cm.
Kvitne na bielo, plody sú červenohnedej farby.
Bazalka je veľmi nenáročná na starostlivosť.
Už jej samotná prítomnosť v domove odháňa pavúky, muchy a ďalších škodcov. V záhrade má úžasný vplyv na okolité rastliny. Vôňa a biologické látky vychádzajúce z listov bazalky pôsobia ako prirodzená ochrana pred škodcami pre paradajky, uhorky, cibuľu a papriku.

VYUŽITIE BAZALKY V KUCHYNI
V kuchyni je jednou z najdôležitejších byliniek. Má výrazne aromatickú chuť a vôňu, ktorú sa nedá nahradiť ničím iným.
Neodmysliteľne patrí predovšetkým k talianskej kuchyni. Bazalka miluje rajčiny, ale aj baklažán, cukinu, olivový olej, hydinu, ryby, dresingy. Výborná je v paradajkovej polievke, zeleninovej polievke, omáčkach na cestoviny alebo k mäsu, na pečených rybách či votretá do grilovaného bravčového mäsa. Pokiaľ sa dá, bazalku pridávame pri varení až na koniec, lebo dlhou tepelnou úpravou stráca na intenzite.

Dodá unikátnu chuť cestovinám, pizze, polievkam a šalátom. Vynikajúca je tiež v kombinácii s paradajkami či mozzarellou.
Použitie v kuchyni môže byť naozaj rôznorodé, pričom vďaka mnohým receptom je možné pridať bazalku na ochutenie aj pre lepšiu vôňu skoro kamkoľvek. Navyše, podporuje aj chuť do jedla!
Používa sa predovšetkým v kombinácii s rajčinami, do omáčok, polievok, do šalátov na prípravu bazalkového pesta môžeme ju naložiť do oleja alebo octa a vyrobiť si tak ochutený ocot alebo olej.

Recept s bazalkou:
Asi najdokonalejšou lahôdkou z bazalky je omáčka pesto, pripravená z bazalky, cesnaku, parmezánu a z píniových orieškov.
Recept nájdete TU

Recenzie