PREČO POUŽÍVAŤ PÍNIOVÉ ORECHY?
PRETOŽE MAJÚ MNOHO POZITÍVNYCH ÚČINKOV NA ZDRAVIE: 
1.: Majú blahodárny vplyv na naše cievy a srdce
2.: Posilňujú nervový systém, pľúca a pohlavné orgány
3.: Zlepšujú priechodnosť čriev a majú mierne laxatívne účinky
4.: Pôsobia aj proti suchému kašľu
5.: Sú vhodným liekom na anémiu a poruchy nervovej sústavy

Hovorí o nich už v Starom zákone prorok Hose v 8. storočí pred Kristom. Archeológovia objavili oriešky medzi potravinami vo vykopávkach v Pompejách, ktoré zničil výbuch sopky Vezuv v 79. roku pred Kristom. 
Sú malou raritou medzi orechmi, pretože to sú vlastne semienka borovice. Borovica Pinus pinea rastie okolo Stredozemného mora, má veľké vajcové šišky, ktoré ukrývajú hnedé semienka. Jadro vnútri je biele a nazýva sa piňoli - píniové oriešky.

PÍNIOVÉ ORIEŠKY A NAŠE ZDRAVIE
Pínie obsahujú kvalitné bielkoviny, veľa vitamínu B1 a železa.
Spomedzi semienok sú najlepšie stráviteľné. Posilňujú nervový systém, pľúca a pohlavné orgány. Zlepšujú priechodnosť čriev a majú mierne laxatívne účinky. Pôsobia aj proti suchému kašľu. Sú vhodným liekom na anémiu a poruchy nervovej sústavy, pri stavoch úzkosti, pri nadmernom strese aj pri vyššej duševnej záťaži.

POUŽITIE V KUCHYNI
Používajú sa k príprave pesta alebo sa nimi zdobia hotové pokrmy. 
Sú mierne sladké a majú príjemnú živicovú chuť. Hodia sa do omáčok, múčnikov, šalátov a ryžových jedál a napr. štrudliam dávajú veľmi zaujímavú chuť.

Recenzie