Chcete vyskúšať prípravu domácej vegety?
Ako na to, vám poradíme v tomto blogu, kde predstavíme ligurček alias záhradnú vegetu

Prečo používať ligurček?
1.: má močopudné a odhlieňujúce účinky
2.: podporuje trávenie tvorbou žalúdočných štiav a tráviacich enzýmov
3.: zlepšuje obeh krvi
3.: používa sa pri stavoch nervovej vyčerpanosti
4.: reumatizme
5.: tvorbe potu
6.: chorobách močových ciest
7.: na povzbudenie vylučovania žlče



Ligurček lekársky je veľká bylina, ktorá dorastá do výšky 2 – 2,5 metra. Určite ho všetci poznáte pod názvom maggi alebo záhradná vegeta. Je to prírodné dochucovadlo a dokonca liečivá bylina. Pochádza z Ázie, ale dnes sa pestuje všade. V Európe sa začal pestovať asi v 12. storočí v oblasti Ligurie, Taliansko.

ARÓMA MLADÝCH LISTOV
Ligurček chutí korenisto a jeho typická maggi vôňa ho predurčuje na pridávanie do rôznych koreninových zmesí. Je veľmi aromatický, preto sa surové listy pridávajú do jedál len v malom množstve. V domácnostiach sa čerstvá a usušená vňať používa ako prísada do polievok ale aj k mäsu. Mladé lístky sa používajú do šalátov a všade tam, kde sa dáva petržlenová alebo zelerová vňať. Posekané listy dodávajú šalátom vôňu zeleru.
Jednotlivé pomleté zložky koreninovej zmesi zmiešajte a uchovávajte v dobre uzavretých sklených koreničkách.

Neoceniteľný v kuchyni
Ligurček sa veľmi často označuje ako maggi. Má výnimočnú arómu, ktorá dodá chuť mnohým pokrmom. Pokojne ho použite do omáčok a marinád, syrov a bryndze alebo k mäsu a strukovinám. V podstate ho môžete využiť tam, kde bežne pridávate petržlenovú vňať.
Ligurček je praktická bylina, pretože sa dajú spotrebovať všetky jeho časti. Lístočky pridané do jedál podporia apetít, stimulujú trávenie a bojujú proti nadúvaniu. Plody sú vhodné do nakladanej zeleniny. Rozdrvené semená možno použiť do pečiva. Nezabúdajte, že do pokrmu stačí pridať malé množstvo ligurčeka, pretože je silne aromatický.


Domáca vegeta priamo zo záhradky? Áno, je to možné!

Ingrediencie:
1 kg mrkvy
1 kg petržlenu
0,5 kg kalerábu
0,5 kg zeler – koreň
0,5 kg cibule
1 ks červenej kápie
1 hrsť sušenej petržlenovej vňate
1 hrsť sušenej zelerovej vňate
1 hrsť sušeného ligurčeka
1 kg soli

Príprava:
Čerstvú zeleninu pomlieť na Ronicu a zmiešať so soľou. Rozložiť na cca 4-5 plechov a dať sušiť, hoci aj na radiátor. Ráno a večer zamiešať. Vysušiť by sa mala do 3-4 dní, keď sa málo kúri, tak aj dlhšie. Keď už je zmes riadne vysušená, ešte ju na hodinu dať do rúry na cca 50 stupňov, nech sa dosuší na úplné maximum. Potom pridať usušenú petržlenovú, zelerovú a ligurčekovú vňať a znova pomlieť na Ronicu.

TIP:
Čokoľvek, čo sa dá vysušiť, môžete do vegety pridať. Brokolicová vegeta, vegeta s hubami, s bazalkou či so sušeným cesnakom. Jednu môžete používať do zeleninovej polievky, ďalšou dochucovať rizoto či cestoviny. Výborná je aj pikantná vegeta, do ktorej pridáte pred posledným pomletím čili.

Recenzie