PREČO POUŽÍVAŤ TYMIAN?
1.: Je účinný proti depresii, zlepšuje náladu
2.: Má silné antiseptické pôsobenie pri zápaloch v ústach
3.: Pomáha uvoľňovať hlien, prečisťuje pľúcne tkanivo
4.: Tíši svrbenie pri poštípaní hmyzom
5.: Kúpeľ z tymianu je vhodný proti únave

Pochádza zo Stredomoria ale dnes sa pestuje aj v záhradkách ako teplomilná rastlina.
Oddávna sa používala ako korenie aj ako liek.
Názov rastliny sa odvodzuje od gréckeho slova thymos, čo znamená odvahu a silu. Rimania ho spájali so statočnosťou a preto ho pridávali do kúpeľa vojakom, ktorí sa chystali do boja. V starom Egypte z neho izolovali silicu, ktorá bola zložkou mumifikačného balzamu.
Tymian sa tiež používal ako kadidlo a vykurovadlo magických priestorov v chrámoch. Počas pohrebov ho pozostalí umiestňovali na truhly, čo malo zaistiť prechod duše do ďalšieho života.
V stredoveku ženy dávali rytierom idúcim do boja dary s vetvičkami tymianu, aby im dodali odvahu.

AKO VYZERÁ?
Tymian je aromatická bylinka, ktorá po rozdrvení nápadne a veľmi výrazne vonia, je 20–30 cm vysoký poloker. Kvitne od mája až do septembra. Je blízky príbuzný materinej dúške.
Hlavnú obsahovú látku tvorí silica, s význačným obsahom najmä tymolu.

LIEČEBNÉ ÚČINKY
Tymian sa používa pri ľahších chorobách horných dýchacích ciest z prechladnutia, ale aj pri liečbe chronických kašľov. Ako účinné antiseptikum sa využíva aj v zubnom lekárstve, pri výrobe zubných pást a ústnych vôd ako prostriedok odstraňujúci zápach. V prírode napr. mravce vnášajú semienka tymianu do mraveniska, aby si tak zabezpečili ochranu proti vírusom a baktériám.
Pôsobí tiež proti hnačkám, nafukovaniu a pri zápaloch tráviaceho ústrojenstva. Stimuluje produkciu bielych krviniek a tým zvyšuje odolnosť organizmu.
Zvonka sa používa ako obklad a do kúpeľov. Hojí zapálené rany a vredy. Čerstvú vňať môžeme použiť i po poštípaní hmyzom.
Tymian ako prírodné antibiotikum sa často využíva pri výrobe hojivých mastí, krémov.

POZOR!
Pri dlhodobom užívaní alebo neprimeraných dávkach je toxický a môže poškodzovať štítnu žľazu, preto sa neodporúča užívať vnútorne v tehotenstve a počas kojenia.
Tymian ako prírodné antibiotikum sa často využíva pri výrobe hojivých mastí, krémov.

NEOCENITEĽNÝ V KUCHYNI
Aromatické vlastnosti tymianu sa výborne uplatňujú aj v gastronómii, kde je dlho známym a užívaným korením, hlavne vo francúzskej a stredozemskej kuchyni. Tymian môžeme použiť na dochutenie syrov, pizze, mäsových pokrmov, šalátov a zveriny. Pridáva sa aj pri údení mäsa a konzervovaní rýb. Je tiež prísadou známeho provensálskeho korenia.

RECEPT S TYMIANOM:

Ingrediencie:
150 g cestoviny penne
100 g sušených dubákov
2 strúčiky cesnaku
200 ml smotany
hrsť tymianu

Príprava:
Sušené dubáky podlejeme vodou. Očistíme a nakrájame cesnak, ošúpeme tymian.
Na panvici popražíme cesnak, tymian a dubáky. Zalejeme smotanou a varíme 5minút. Premiešavame podľa potreby. Popri tom si uvaríme cestoviny. Nakoniec omáčku zmiešame spolu s cestovinami.
Dobrú chuť!

Recenzie