Kurkuma je neodmysliteľnou súčasťou indickej zmesi karí korenia.
Má jasne žltú až oranžovú farbu a zafarbujú sa ňou nielen jedlá, ale i šaty v Indii. Po celé stáročia sa jej na Ďalekom východe pripisujú magické vlastnosti a na mnohých ostrovoch Pacifiku sa nosí na ochranu proti zlým duchom.
Vďaka tomu, že sa podobá na najdrahšie korenie na svete, si ju dodnes mnohí mýlia so šafranom.

Zdravotné účinky kurkumy
Lekári hovoria o nej ako o zázračnom prostriedku, pretože má priaznivé účinky na obranyschopnosť a psychickú pohodu. Čistí krv a chráni pokožku pred negatívnymi vplyvmi.
Ak máte problémy s nadúvaním, ochucovanie jedál kurkumou môže vaše starosti výrazne znížiť.
Obklady s obsahom kurkumy zase zmierňujú opuchy a liečia aj reumu.
Hlavnou zložkou kurkumy je kurkumín, ktorý dokáže zablokovať enzým podporujúci rast nádorov. Štúdie potvrdili, že táto látka môže pomôcť predchádzať alebo dokonca aj liečiť niekoľko druhov rakoviny, vrátane prostaty a hrubého čreva. Exotické korenie si vie poradiť aj so vznikom melanómu kože, kedy spôsobuje zánik chorých buniek.
Vyhovuje aj diabetikom, totiž harmonizuje hladinu cukru v krvi.

Určite ste už počuli o tom, že by ste mali jesť farebné potraviny. Nielen preto, že vyzerajú dobre na tanieri, ale najmä pre ich antioxidačné účinky.
Je mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo s nádychom pomarančov a zázvoru.

Na dochucovanie sa používa predovšetkým rozomletá kurkuma.
Dá sa použiť aj koreň v celosti, podobne ako ďumbier, pri príprave čaju s medom pri prechladnutí.


Recept s kurkumou:

Polievka z karfiolu a sladkých zemiakov


1 sladký zemiak (batát)
½ karfiolu
kokosový krém
kurkuma
muškátový oriešok
soľ a mleté čierne korenie
1 liter vody

Príprava:
Vo vode uvaríme na kocky nakrájaný sladký zemiak a karfiol rozobratý na ružičky. Osolíme, pridáme  ½ kávovej lyžičky kurkumi a varíme do mäkka. Pridáme štipku muškátového oriešku, rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme kokosový krém. Polievku podávame s čipsami zo sladkých zemiakov. Tie jednoducho nakrájame na tenké plátky a upečieme na papieri na pečenie v rúre.
Táto polievka nezaberie veľa času no chuť je lahodná.

Dobrú chuť!

Recenzie