FENIKEL OBYČAJNÝ 
Je liečivá viacročná rastlina, pestovaná väčšinou ako dvojročná. Patrí do čeľade mrkvovitých, rovnako ako petržlen, kôpor, ligurček alebo mrkva. Rastlina je 50-150 cm vysoká.
Plody feniklu sú korením, ktoré je veľmi prospešné ľudskému zdraviu. Majú charakteristickú vôňu a jemne štipľavú, nasladlú chuť. Niekomu sa môže táto chuť zdať trpká alebo nahorklá.
Fenikel rastie divo v Stredomorí, kde ľudia používajú listy aj plody, ďalej sa s ním stretávame v okolí Čierneho mora a v ázijských krajinách. U nás sa pestuje v záhradkách a na poliach. Je známy už od stredoveku, kde sa pestoval hlavne v kláštorných záhradách.
BLAHODARNÉ ÚČINKY A POUŽITIE
Fenikel patrí medzi rastliny, ktoré majú široké využitie ako v kuchyni, tak v ľudovom liečiteľstve. Prvé záznamy o užívaní tejto byliny na liečenie aj v kulinárstve pochádzajú už z doby staroveku, používali ho v starej Číne, v Indii, v Oriente a v oblasti Stredomoria.
Má upokojujúce účinky na črevá, pôsobí proti kŕčom a nadúvaniu (plody sú dôležitou zložkou čaju proti nadúvaniu pre malé deti). Látky obsiahnuté v semenách uvoľňujú hladké svalstvo tráviaceho traktu. Pôsobí aj pri prekyslení žalúdku. Má tiež jemne dezinfekčné pôsobenie, môžeme ho s úspechom použiť pri bolestiach žalúdka a pri slabších zápaloch žalúdka alebo čriev. Fenikel podporuje tvorbu mlieka u kojacich matiek. Má aj močopudný vplyv, takže napomáha čistiť obličky a dezinfikovať organizmus. Pitie čaju podporuje odkašliavanie. V stredoveku vraj ľudia pili feniklový čaj alebo žuli semená ako prevenciu proti obezite, pretože po požití sa dostavuje pocit nasýtenia a tým sa znižuje ďalšia chuť k jedlu. Po žuvaní feniklových semien sa tiež príjemne osviežil dych. V ľudovom liečiteľstve je bežne využívaný aj feniklový sirup a med.
Vonkajšie využitie feniklu v ľudovom liečiteľstve je dlhodobo známe a vyskúšané, preto sa k nemu vraciame aj dnes. Nálev z feniklových semien sa používa hlavne na očné výplachy alebo obklady pri zápaloch, ktoré sa prejavujú začervenaním očí a pálením. Ďalej je možné použiť odvar ako kloktadlo pri zápaloch a bolestiach v krku. V minulosti sa používal aj ako ústna voda na zlepšenie stavu ďasien.
V kuchyni sa používa repík feniklu buď v surovom stave do šalátov, alebo ho môžeme zapekať. Listy majú anízovú vôňu, pridávajú sa do nakladanej zeleniny, ale tiež do polievok a omáčok. V južnej Európe sa pridávajú ku grilovaným a pečeným rybám a rôznym mäsovým jedlám.
Semená feniklu sú tiež veľmi využívanou surovinou v likérnictve, pri výrobe absintu a ďalších bylinkových žalúdočných likérov.

RECEPT S FENIKLOM
INGREDIENCIE:
2 kačacie stehná
slnečnicový olej
čerstvý tymian
2 strúčiky cesnaku
2 pomaranče
1 väčší fenikel
1 veľká hrsť vlašských orechov 
100 ml suchého bieleho vína
olivový olej 
morská soľ a čierne korenie


Príprava:
Kačacie stehná umyjeme, vložíme do zapekacej misy, osolíme, okoreníme a polejeme trochou slnečnicového oleja. Tymian a cesnak nasekáme nadrobno a pridáme na kačacie stehná. Zalejeme šťavou z 1 pomaranča a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C približne na 1 – 1,5 hodiny, kým nezmäknú.
Z fenikla odrežeme spodnú drevnatú časť a tiež vrchnú časť s vňaťou. Prekrojíme ho na polovicu a nakrájame na menšie časti, ktoré chvíľu necháme odstáť v miske s ľadovou vodou. Kôru z pomaranča odkrojíme a ostrým nožíkom z neho vykrojíme segmenty (mesiačiky pomaranča bez šupky), ktoré dáme do misky. Šťavu zo zvyšku pomaranča vytlačíme k pomaranču do misky. Fenikel scedíme, preložíme do zapekacej misy a pridáme vykrojené segmenty z pomaranča aj so šťavou. Navrch pridáme trochu čerstvého tymianu a celé jadrá vlašských orechov. Podlejeme bielym vínom, osolíme, okoreníme a polejeme trochou olivového oleja. Dáme piecť do rúry asi na 40 minút.
Pečené kačacie stehná podávame s pečeným feniklom, s pomarančom a orechmi.
Dobrú chuť!

Recenzie