Štedrovečerná fazuľovo – kapustová
Polievka


Štedrovečerná fazuľovo – kapustová

Suroviny: 6 porcií

  • 1 pohár - 0,7 dcl kvasená kapusta
  • 200g biela fazuľa
  • 250g sladkej smotany
  • 3 PL sušených hríbov
  • 1 strúhaný zemiak na zahustenie
  • Za hrsť nasekaných sušených sliviek
  • Olej, bobkový list, cibuľa, soľ, korenie, červena mletá paprika, biele víno

Postup:

Fazuľu si deň vopred namočíte, scedíte a varíte v čistej osolenej vode aj s bobkovým listom. Keď je fazuľa takmer uvarená, pridáte hríby, ktoré boli predtým namočené v bielom sparenom víne. Na oleji si speníte cibuľu pridáte trochu červenej papriky a vyžmýkanú kapustu, krátko opražíte podlejete 2dcl vody a varíte cca 15 minut. Keď je už fazuľa mäkká pridáte do nej udusenú kapustu, nasekané sušené slivky, smotanu, nastrúhaný zemiak na zahustenie a dochutíte. Dobrú chuť!!!


Dobré rady od šéfkuchárky Daniely:

Pred varením kapustu ochutnajte. Jej chuť bude základom pre naozaj chutnú polievku. Ja kapustu nepremývam, aj keď je veľmi kyslá, iba ju dobre vyžmýkam. Hríby namočím v bielom víne, ktoré som trochu nahriala. Pri varení kapustnice sa fantázii a chutiam medze nekladú.

Môžete do nej pridať: hladké halušky, smotanu, paradajkový pretlak, uvarené zemiaky, sušené slivky, čerstvé alebo sušené jablká, hrušky, ale i údenú rybu, šošovicu, fazuľu, krúpy, ryžu, orechy i zázvor.

Štedrovečerný šalát a la Daniela
Štedrovečerný šalát a la Daniela

Suroviny: 4 porcie

  • 4 ks zemiaky sparené na pare
  • 1 šálka nasekanej sparenej mrkvy, hrášku
  • 4 vajcia uvarené na tvrdo
  • ½ šálky koreňový zeler - nasekaný najemno
  • 1 červená cibuľa
  • 1 jablko – nasekané najemno
  • ½ šálky sparená cvikla – môže nemusí byť
  • domáca bezvaječná majonéza
  • biely smotanový jogurt
  • Soľ, mleté čerstvé korenie


Domáca bezvaječná majonéza:

1 diel mlieka, 2 diely slnečnicového oleja, 1 KL horčice, ½ citróna, soľ, korenie podľa chuti.

Všetko spolu vymixujete ponorným mixérom do hustej hmoty.


Postup:

Zemiaky v šupke, mrkvu a cviklu pripravíme v parnom systéme po vychladnutí nakrájame na kocky do misky, pridáme nasekané jablko, zeler, hrášok, vajcia, cibuľu, (cibuľu a zeler speníme horúcou prevarenou vodou, následne opláchneme studenou vodou a scedíme). Pridáme majonézu, jogurt dochutíme soľou, korením a všetko spolu dobre premiešame. Takto pripravený šalát bude oveľa chutnejší a  zdravší.

Šalát si rozdelíme a do jednej ½ dáme nasekanú cviklu. A hneď máme dva chutné šaláty. Dobrú chuť!!!


Dobré rady od šéfkuchárky Daniely:

Základom dobrého zem.šalátu sú kvalitné zemiaky a ich nemenej dôležitá príprava. A preto ja nikdy zemiaky nevarím vo vode, ale parím na pare. Klasické zemiaky môžete zameniť za koreňový zeler, cukinu, batáty, obsahujú veľa karotenoidov, vlákniny a majú vyšší obsah polysacharidov, vďaka ktorým sa z nich hladina cukru v krvi zvyšuje pomalšie. Keďže sú sladšie, do šalátu už nemusíte pridávať mrkvu. Platí pravidlo, že všetky suroviny, ktoré potrebujeme tepelne upravovať nevaríme, ale paríme na pare. Taktiež môžete pridať aj tuniaka, kukuricu alebo nasekané vlašské orechy. Fantázii a kombináciam so surovinami sa medze nekladú. Záleží len a len na vašej chuti.

Zemiakový šalát s allioli majonézou

Zemiakový šalát s allioli majonézou

Suroviny: 4 porcie

  • 4 ks zemiakov – sparených na pare
  • Domáca majonéza s cesnakom
  • Soľ, korenie, petržlenová vňať

Domáca bezvaječná majonéza:

1 diel mlieka, 2 diely slnečnicového oleja, 1 KL horčice, ½ citróna, cesnak, soľ, korenie podľa chuti.

Všetko spolu vymixujete ponorným mixérom do hustej hmoty.

Postup:

Zemiaky sparíte na pare, necháte vychladnúť očistíte od šupky a nakrájate na kocky. Pridáte soľ, korenie, majonézu, petržlenovú vňať. Všetko spolu zmiešate a podávate, ako prílohu alebo aj samostatne, ako predjedlo. Dobrú chuť!!!


Dobré rady od šéfkuchárky Daniely:

Pečený cesnak je jemnejší a šetrnejší k nášmu žalúdku, ako čerstvý. Komu čerstvý cesnak nerobí problém kľudne ho môže do majonézy použiť. Chuť majonézy bude výraznejšia.

Takto pripravená majonéza je oveľa chutnejšia, ľahšia ale i zdravšia.


Ryba v pivnom cestíčku

Suroviny:

  • Ryby – filety alebo kapor
  • soľ, olej na vyprážanie

Cestíčko:

½ šálky pivo svetlé, ½ šálky minerálky, hladká múka, ¼ KL prášku do pečiva, soľ, mleté korenie, ¼ KL kurkumi, ¼ KL sušených byliniek.


Postup:

Z piva, minerálky, múky, byliniek, prášku do pečiva, pripravíme stredne husté cestíčko, dochutíme soľou a korením. Osušenú rybu posolíme zľahka obalíme v múke a ponoríme do cestíčka. Do panvice dáme viac oleja, tak aby ryba pri vyprážaní bola celá ponorená. Vyprážame po oboch stranách do zlatova.


Dobré rady od šéfkuchárky Daniely:

Samozrejme, že množstvo cestíčka si určujeme podľa toho, aké množstvo rýb budeme vyprážať. Ak nám náhodou cestíčko zostane odložíme ho do chladničky a na druhý deň v ňom môžeme obaliť rezne, alebo rôznu zeleninu i kolieska cibule a vypražiť. Ryby môžete obaliť i v strúhanke z čerstvého pečiva zmiešanou s bylinkami a soľou, v mletých  mandliach, vlašských orechoch, slneč. semiačkach, v kokose a pod. Alebo bez vyprážania pripravená iba na maslovom oleji s citrónom a bylinkami.

Zmena je život,  platí to aj v gastronómii. Zdravo ale chutne!!!


Samozrejme na mojom štedrovečernom stole nesmú chýbať všakovaké dobroty.

Čerstvé a sušené ovocie, vlašské orechy, oblátky, cesnak, med, suché koláčiky, kysnuté záviny, opekance s makom, alebo s tvarohom. Samozrejme ryby, morské živočíchy a šaláty na rôzne spôsoby. Nesmie chýbať ani prázdny tanier pre pocestného. Štedrovečerné tradície, ako je modlenie, krížik na čelo s medom, peniaze pod obrusom a pod stolom slamenný ježiško. To všetko v kruhu svojich blízkych v láske a porozumení.

Recenzie